Miten suorittaa stressittömin ja optimaalisin muutto

Miten suorittaa stressittömin ja optimaalisin muutto

Miksi?

Yksi elämän stressaavimpia tilanteita ihmisille ovat muutot. Se on ymmärrettävää kun suhteuttaa asian ihmisen perusoikeuksiin: omaan kotiin. Meni elämässä kuinka tahansa omassa kodissa voi olla rauhassa ja oma itsensä. Pitkän päivän jälkeen voi huoahtaa, syödä, levätä ja olla elämänsä tärkeimpien ihmisten kanssa.

Muuton aikana koti ei ole oma itsensä, jolloin oma turvallinen pesä, tuki ja turva on myllerryksessä eikä esimerkiksi (työ)päivän jälkeen pääsekään rentoutumaan paikkaan, joka edustaa kaikkea edellä mainittuja elementtejä.

Jotta muutosta ei seuraa liian suurta stressiä, olisi muutto suoritettava mahdollisimman tehokkaasti. Monet, kuten allekirjoittanutkin oman muuttonsa (joka kiteyttää sanonnan: Suutarin lapsilla ei ole kenkiä), suorittavat muutot pikkuhiljaa pitkän ajan kuluessa. Muutto kyllä onnistuu, mutta aikaa menee suhteettoman kauan, säästö polttoainekuluissa kääntyy todennäköisesti muuttoetäisyydestä riippuen päälaelleen ja stressitaso pysyy korkeana pidemmän aikaa.

Miten?

Onnistunut muutto käsittää kartoituksen ja suunnittelun, kuljetusvälineen löytämisen, laatikoiden vuokraamisen/lainaamisen/ostamisen, kantajien värväämisen, tavaroiden pakkaamisen ja merkitsemisen, kuljettamisen, loppusiivouksen ja tavaroiden paikalleen asettelun.

Kartoitus ja suunnittelu

Muutto olisi parasta saada kerralla hoidettua stressitason kurissa pitämiseksi. Ensiksi kannattaa tutustua muuttokohteeseen mahdollisimman hyvin ja tehdä vähintään alustava suunnitelma huoneista ja mitä tavaroita mihinkin laittaa. Apuna voi käyttää vanhaa kunnon paperia ja kynää piirtämällä pohjaratkaisun ja suunnittelemalla suurimmille huonekaluille paikat. Suositeltavaa on myös mittojen ottaminen huonekaluista ja niille sopivista paikoista kohteessa. Mitä tarkemmin nämä asiat ovat selvillä, sitä nopeammin muuton suorittaminen hoituu ja yleensä hitain osuus eli tavaroiden paikalleen laittaminen onnistuu. Itse muuton aikana tavaroiden loppusijoittamista ei kannata pohtia, muuten keskittyminen ei ole siellä missä sen kuuluu olla eli muuton organisoinnissa. Muuttoon kannattaa varata tarpeeksi aikaa. Mikäli mahdollista, kannattaa suorittaa muutto keskellä kuukautta, jolloin kaluston vuokraus/lainaus onnistuu helpoiten.

Joskus muuttokohde on pienempi tai tavaran määrä on lisääntynyt johtuen pariskuntien yhteen muuttamisesta lasten kasvettua ulos kodista tai vaikka asuinkustannusten leikkaamisesta. Tällöin on tärkeää kartoittaa omat tavarat, jotka ovat oikeasti tärkeitä (välttämättömyys tai tunnearvo). Tavarat, jotka eivät ole kaikkein tärkeimpiä kannattaa: myydä, lahjoittaa, pakata kellariin, vuokrata varastotilaa tai yksinkertaisesti heittää pois. Isokokoinen tavara ei välttämättä ole erityisen arvokas ja saattaa pyöriä pitkin kellareita ja varastoja vailla käyttöä

Kuljetusvälineen valinta

Muuttokuljetuskalusto kannattaa mitoittaa muutettavan matkan ja muuton koon mukaan. Mitä vähemmän kuljetusreissuja tulee, sitä nopeammin pääsee sijoittamaan tavaroita paikoilleen ja jatkamaan elämäänsä uudessa kodissa.

Kuljetusvälineitä on monenlaisia. Henkilöautolla muutto ei mitä todennäköisimmin onnistu kovin tehokkaasti. Pakettiautolla muutto on yleisin ja onnistuu hyvin. Kokoja on monenlaisia, mutta joillekin pakettiautolla ajaminen saattaa olla ahdistavaa. Peräkärry tai koppitraileri ovat pakettiauton ohella erittäin toimiva ratkaisu ja joskus jopa erittäin edullinen (fiksuveto.fi). Haasteena peräkärryillä on peruuttaminen ja etäisyyksien hahmottaminen (ohessa linkki peräkärryllä ajamisen saloihin).

Laatikoiden vuokraaminen/hankinta

Erilaisia vuokralaatikkoyrityksiä on paljon. Monenlaisia palveluja löytyy paikalle kuljetettavista itse noudettaviin. Vuokralaatikoiden koko on yleensä aika vakio ja yleisenä ohjeistuksena laatikoiden määrä on 1 laatikko per neliömetri. Kannattaa muistaa, että kuun vaihteessa ja etenkin lopulla laatikoiden saaminen saattaa olla haastavaa, joten ole ajoissa liikenteessä. Yritysten nettisivuilla näkee yleensä minkä mallisia laatikoita vuokrattavana on. Kannattaa myös pohtia missä vaiheessa laatikot hankkii ja koska palauttaa ne.

Apuvälineinä nokkakärryt helpottavat kantamisessa huomattavasti, varsinkin pesukonetta ja laatikoita ajatellen. Kunnon hanskat, joissa hyvä kitka säästää käsivarsia huomattavasti.

Joskus tavaroille ei yksinkertaisesti ole paikkaa, loppusijoituskohde saattaa ilmetä myöhemmin tai tavarat ovat kausiluontoisia (joulukoristeet yms.). Tällöin pahvilaatikoiden hankkiminen saattaa olla paras ratkaisu. Laatikoiden yhtenäinen koko on tärkeää, jotta paino laskeutuu tasaisesti kulmia ja reunoja pitkin. Myös kannattaa välttää kaikkein heikoimpia laatikoita, jotta laatikot pysyvät ehjinä ja niitä on hyvä kantaa. Pelican Self Storagen vihreät laatikot ovat osoittautuneet kaikkein kestävimmiksi. Kokoja on kolme, joista hyödyllisimmiksi ovat osoittautuneet pienet ja keskikokoiset pahvilaatikot. Myös banaanilaatikot ovat kestäviä, mutta niiden löytäminen ja hamstraaminen ei aina ole helppoa.

Kantajien värvääminen

Tämä osuus voi osoittautua haastavaksi. Optimaalinen määrä kantajia, ohjeistajia ja loppusijoittajia kannattaa, yllätys yllätys, suunnitella etukäteen. Ihmisiä hääräämässä muuton aikana ei kannata olla liikaa, koska tiedämme että liian monen ihmisen laittaminen samaan paikkaan johtaa sekasortoon ja faktaan, ettei kukaan oikeasti ota vastuuta, mistään. Ihmiset myös pyörivät toistensa tiellä, jolloin apu kääntyykin hyötyä vastaan. Saattaa osoittautua haastavaksi olla värväämättä liikaa porukkaa, mutta hyvin usein muuttopäivän lähestyessä kantajat ja muut apurit saattavat tulla yllättäen kipeiksi tai ilmetä muuta menoa. Varmin tapa, mutta kallis, on luonnollisesti palkata ammattilaiset kantamaan tavaroita.

Kantajien hyvä määrä on usein 6 henkeä. Kaksi kantajaa tuomassa tavaroita ulos muutettavasta asunnosta, kaksi henkilöä pakkaamassa kuljetusvälinettä ja kuljettamassa tavaroita sekä purkaen sen, ja kaksi henkilöä viemässä tavaroita uuteen asuntoon. Jälkimmäisessä ryhmässä täytyy olla ainakin yksi, joka on tietoinen tavaroiden loppusijoituskohteista. Kohteessa olisi hyvä olla itse muuttaja organisoimassa ja tyhjentämässä tavaroita valmiiksi paikoilleen.

Pakkaaminen

Pakkaaminen kannattaa aloittaa ajoissa ja mieluiten pakkaamalla tavarat, joita tarvitset vähiten. Pakkaamiseen kannattaa varata sanomalehteä. Tämä onnistuu poistamalla ”ei mainoksia, kiitos” –kyltti pari viikkoa ennen muuttoa (paikallisuutisia ja tarjouslehtisiä piisaa) tai yksinkertaisesti dyykkaamalla paperinkeräyslaatikosta lehtiä. Myös merkitseminen on ensiarvoisen tärkeää. Pahvilaatikoihin voi kirjoittaa suoraan ja vuokralaatikoihin voi teipata tekstit. Mitä enemmän tietoa, sitä helpompi löytää tavaroille oikea paikka. Tärkein tieto on huone ja sitten suurpiirteinen erittely tavaroista.

Taulut, peilit ja muut isommat rikkimenevät kannattaa pakata huolella ja laittaa yhteen paikkaan.

Pakkaa helposti rikkimenevät sanomalehtiin ja asettele laatikoihin. Älä pakkaa liian täyteen äläkä painaviksi. Anna armoa roudaajille, lisäksi tavarat pysyy paremmin ehjinä. Myöskään pahvilaatikot eivät kestä äärimmäisyyksiin. Päällekkäin lastattavia vuokralaatikoita ei myöskään saa pakata laatikoiden reunojen yli.

Painavia tavaroita pakattaessa olisi paras olla hieman pienempiä laatikoita, jotta laatikot eivät ole liian painavia, mutta ettei hukkatilaakaan jää. Vinyylilevyt ja kirjat ovat perinteisesti painavimpia tavaroita. Itse kokeilemalla nostamista saa selkeän kuvan laatikon painosta.

Pakatut laatikot kannattaa laittaa yhteen paikkaan, jossa eivät ole pahasti tiellä, mutta helposti saavutettavissa. Aseta painavimmat laatikot alle ja kevyimmät päällimmäisiksi helposti rikkimenevien ohella.

Jätesäkit ovat melko edullisia ja niihin on helppo pakata tekstiilejä. Myös kantaminen on helppoa. Jätesäkkienkin pakkaamisessa pätee sama yliraskaan pakkaamisen sääntö kuin laatikoihinkin.

Kellari-/vinttikomeron kokoa ei kannata vähätellä, vaan täytyy muistaa, että hyvin pieneenkin tilaa mahtuu huomattava määrä tavaraa, koska ne ovat usein hyvin täyteen pakattuja lattiasta kattoon.

Huom! Huolehdi, että kaikki tavarat on pakattu eikä pieniä pussukoita ja nyssyköitä ole. Mikään ei ole raivostuttavampaa ja turhauttavampaa kantajille kuin kanniskella ”sälää”.

Muuttopäivä

Muuttokokonaisuus huipentuu muuttopäivään, jolloin tavarat siirtyvät vanhasta kodista uuteen. Stressitasot ovat tässä vaiheessa huipussaan ja tällöin ihmiset ovat yleensä kaikkein epäorganisoiduimpia. Siksi hyvin suunniteltu muutto helpottaa elämää ja stressitasoja yksinkertaisesti seuraamalla tekstissä mainittuja ohjeita kun organisointi on tehty pääosin etukäteen.

Varaudu odottamattomaan. Usein muuttopäivänä värvättyjä kantajia on vähemmän kun on pyydetty, johtuen mitä moninaisimmista syistä, joita on turha alkaa erottelemaan sen tarkemmin.

Kaikkia kantajia ei kannata tilata samaan osoitteeseen, koska yleensä lähinnä pyörivät toistensa tiellä ja tehokkuus laskee. Kuuden kantaja ratkaisussa 4 kantajaa kannattaa mennä aloituspäähän ja muutettavaan päähän kannattaa lähettää kaksi muuta kun osaa arvioida, koska ensimmäinen lasti on valmiina siirtymään.

Usein suurimmat huonekalut on hyvä viedä ensimmäisinä, jotta tilaa vapautuu. Kantajien on syytä välttää raahaamista lattiaa pitkin, koska se yleensä jättää jäljet ja saattaa synnyttää lisäkustannuksia kummassa tahansa päässä. Usein huonekalut täytyy kantaa kerrostaloissa portaikossa. Tällöin pitää huolehtia, että selkä pysyy suorassa venäytysten välttämäiseksi. Ensin kaikki neljät kantavat tavaroita alas, sitten kuljettava kaksikko alkaa pakkaamaan autoa tai perävaunua. Kuljetusväline kannattaa pakata siten että raskaimmat tavarat ovat kiinni takaseinässä. Huom! Myös liinojen käyttö on suositeltavaa. Muuten kuljetusvälineen pakkaaminen muistuttaa vanhaa kunnon Tetris-peliä.

Muuttokuorma lähtee ja vanhalle asunnolle jäävä kaksikko jatkaa uloskantamista. Kuljettava kaksikko ja mahdollisesti asunnon omistaja siirtyy yhdellä kyydillä muuttokohteeseen, jossa toinen kantajakaksikko odottaa (innokkaasti) vuoroaan.

Kuljettava kaksikko alkaa tyhjentämään lastia ja toinen kaksikko alkaa kantamaan tavaroita uuteen asuntoon. Isoimpien tavaroiden kanssa kokoonpanoa voi muutella tarpeen mukaan. Asunnon omistaja ohjaa tavaroita oikeaan paikkaan. Hyllyt, kaapit, senkit ja muut säilytystilat on hyvä saada paikalleen ja pystyyn pikimmiten, jotta asunnon omistaja pääsee tyhjentämään suoraan tavaroita paikalleen.

Kuljetusvälineen tyhjennettyä kuljetuskaksikko voi siirtyä hakemaan uutta lastia, jota todennäköisesti on tarpeeksi täyttämään seuraava lasti ja sama rumba voi alkaa uudestaan. Tällä kertaa tavaroina on todennäköisesti lähinnä laatikoita ja jätesäkkejä. Laatikoiden kantamiseen nokkakärryt ovat oiva apu ja säästää selkää. Vapautuvia huoneita voi alkaa jo siivoamaan.

Taulut, peilit yms. kannattaa ujutella väleihin tai suosiolla kuljettaa keskenään. Tekstiileillä täytetyt jätesäkit toimivat hyvin suojana helposti rikkimenevien kanssa.

Tavaroiden siirtämisen loppumetreillä siivousvälineiden jättäminen vanhaan asuntoon on loppusiivousta ajatellen tärkeää. Jätä siis imuri, pesuaineet, rätti ja lattianpesuvälineet asuntoon.

Veden juominen on tärkeä muistaa, jotta nestetasapaino pysyy kurissa. Liiallinen syöminen ennen tai muuton aikana ei ole suositeltavaa. Alkoholin (liiallinen) käyttö ei ole suositeltavaa muuton aikana. Olkoon muuttokaljat hyvä porkkana saada homma kasaan reippaasti, ensin työ sitten huvi!

Viimeistely

Suorita loppusiivous heti tavaroiden poistuttua vanhasta asunnosta. Siivous on helpompaa kun kaikki tavarat ovat poissa. Ota huomioon miltä itsestäsi tuntuisi muuttaa likaiseen kotiin. Vanha asunto saadaan myös siltä erää hoidettua kertaheitolla alta pois.

Kun kaikki tavarat ovat uudessa kodissa, voi sisustaminen alkaa. Oikeille paikoille kannetut tavarat säästävät turhaa edes takaisin kanniskelua. Matot ja huonekalut parantavat akustiikkaa ja tyhjissä huoneissa ilmenevä kaiku poistuu. Tavarat keskellä kotia laatikoissa voi osoittautua masentavaksi ja ne saattavat jämähtää paikalleen odottamaan loppusijoituspaikkaa hyvinkin pitkiksi ajoiksi. Siksi ensiarvoisen tärkeää on saada laatikot tyhjiksi. Varsinkin vuokralaatikot on hyvä saada pian palautettua, jotta kustannukset pysyvät kurissa.

Tärkeintä on saada kaikki tavarat paikalleen, joille löytyy suoraan looginen paikka. Taulut, koriste-esineet yms. löytävät paikkansa yleensä hieman myöhemmin. Muista: kodin lopullinen ”kotoistaminen” tapahtuu ajan kanssa.

Yhteenveto

Alla checklist, joka helpottaa muistamaan edellä mainitut asia. Rasti ruutuun vaan ja seuraavaan kohtaan.

Edellä mainittuja ohjeita seuraamalla selviät muutosta et stressittömänä, mutta huomattavasti helpommalla ja pääset jatkamaan elämääsi sekä keskittymään asioihin, jotka tekevät elämästäsi uudessa kodissa elämisen arvoista.

Checklist

Suunnittelu (heti kun pääset kohteeseen ja päätät muuttaa):

 • – Tutustu kohteeseen
 • – Piirrä pohjapiirros
  – Ota mitat kohteessa
  – Ota mitat huonekaluista
  – Suunnittele huoneratkaisut ja paikat suurimmille huonekaluille (mitat)
  – Pohdi mitä tavaroita et välttämättä tarvitse ja myy, anna, lahjoita tai heitä ne pois*

*Joskus pois heittäminen vaatii muuttoon tarkoitettua kuljetusvälinettä ja on suoritettava muuttopäivänä.

Muuttokalusto, varusteet ja kantajat (suorita tämä osio kun muuttopäivä vahvistuu)

– Varaa muuttoon kulkuväline* (kuorma-auto, pakettiauto, peräkärry tms.)
– Varaa/hanki muuttolaatikot* (pahvilaatikot, vuokralaatikot)
– Tiedustele kantajia (älä varaa liikaa kantajia, mutta huomioi peruutukset)

*Huom! Kuun loput ovat usein täyteen buukattuja ja vuokralaatikoita voi olla haastava löytää.

Pakkaaminen (Älä missään nimessä jätä pakkaamista viimeiseen iltaan)
 • – Aloita pakkausmateriaalin (sanomalehden) hamstraaminen
  – Aloita pakkaaminen ajoissa (ensin tavarat, joita tarvitaan vähiten)
  – Muista kirjaaminen laatikoihin heti alusta lähtien
  – Kiedo helposti rikkimenevät tavarat sanomalehteen ennen laatikkoon laittamista
  – Pakkaa raskaimmat tavarat pienempiin laatikoihin. Tarkasta paino nostamalla
  – Pakkaa jätesäkkeihin tekstiilejä
  – Kasaa laatikot pois tieltä, mutta helposti saavutettavaan paikkaan
  – Tarkasta vintti-/kellarikomero
Muuttopäivä

– Varmista muuttoporukka aikaisemmin ja reagoi tarpeen mukaan
– Jaa kantajat oikeisiin paikkoihin. Esim. 2 + 2 lähtöosoitteeseen ja 2 kohteeseen)
– Ensimmäisenä isot huonekalut (oikeille paikoilleen suoraan)
– Laatikot ja jätesäkit (oikeisiin huoneisiin pois tieltä ja helposti saataville)
– Laatikoiden tyhjennys
– Särkyvät isot tavarat (ja mahdolliset jätesäkit)
– Jätä siivousvälineet lähtöosoitteeseen
– Ala siivous vapautuvista huoneista ja suorita loppusiivous kerralla
– Tavarat paikoilleen (suurin osa tavaroiden loppusijoituskohteista selkeitä)

Nauti ja aloita elämä uudessa kodissa!

Kirjoittaja on muuttoja vuosien ajan suorittanut ammattilainen ja monenlaisissa muuttotilanteissa kyllästetty muuttoratkaisija.

share